Hoppa till innehåll

Avlyssningsutrustning

Avlyssnings
utrustning

Olika typer av produkter för avlyssning

Oavsett om du vill lyssna på någon utan att personen märker det eller om du är orolig att andra avlyssnar dig så är det bra att lära sig mer om avlyssningsutrustning. Idag finns en mängd sofistikerade buggar och andra prylar som är relativt billiga. Det innebär att gemene man har helt andra möjligheter än för bara några år sedan. Det faktum att i princip alla använder mobil är också något som underlättat för de som vill avlyssna. Om du vill hitta avlyssningsutrustning behöver du känna till hur inspektopnskameror, key loggers och GSM-buggar fungerar.

Här ska vi ta en närmare titt på olika vanliga produkter för avlyssning. Vi berättar även mer om hur du enklast upptäcker att någon försöker avlyssna dig.

Avlyssning micro

Produkter för att lyssna genom väggar

Vill du lyssna genom en vägg? Det finns flera olika typer av avlyssningsutrustning för ändamålet. Väggbuggar förstärker ljudet och vidarebefordrar det till ett par hörsnäckor. Det finns väggbuggar som reagerar på samtal och spelar in på mobiltelefon.

Det finns buggar som kan lyssna genom tegel, cement och stål. De som kostar lite mer klarar tjocka väggar. En billigare modell kostar från någon tusenlapp medan värstingmodellerna ligger pâ upp till 20 000 kronor. Skillnaden mellan en billig och en dyrare produkt är känsligheten hos mikorfonen, eventuell ljuddetektion och möjligheterna till inspelning.

Avlyssning
Avlyssning

Avlyssningsutrustning som inte märks

Effektiv avlyssningsutrustning är sådan som inte märks. I handeln finns idag produkter och gadgets som ser ut som vanliga föremål i hemmet, t ex som en brandvarnare eller en datormus. Att upptäcka avlyssningsutrustning som buggar i minimal storlek som som fästs i bilar eller under ett bord är svårt.

Idag finns det GSM-buggar. Dessa kopplar du upp mot en mobiltelefon. En GSM-bugg fungerar med ett simkort, när du ringer till simkortet startar avlyssningen. Dyrare produkter av den här typen kan detektera ljud och ringer automatiskt upp den som ska avlyssna. Idag finns buggar med lång tid för standby.

Hur kan man upptäcka att man är avlyssnad?

Oroar du dig för att någon lyssnar på dina samtal eller spelar in dig hemma eller på arbetsplatsen? Att hitta avlyssningsutrustning är inte enkelt med blotta ögat. Om du vill söka efter buggar kan du använda en så kallad sweeper. En buggupptäckare piper om det finns spionutrustning i det område som du genomsöker med svepande rörelser. Sweepers kan även hjälpa dig att upptäcka störningsutrustning.

Är du orolig att avlyssningsutrustning används för att lyssna via din mobil? Ett tecken kan vara att batteriet plötsligt tar slut fortare. Många oroar sig för att appar eller mobilspel lyssnar i smyg. Om du vill skydda dig kan du stänga av mikorfonen och vara noga med vilka appar som har åtkomst till mikrofon och kamera.