Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om spionavlysnning

  • av
Cool hacker with hoodie working with computers

Allt fler affärer har idag börjat att sälja spionavlysnning och det pratas allt mer om spionavlysning. Det finns olika sätt för avlyssning idag och den vanligaste metoden för privatpersoner är genom mobilen. Annat sätt det kan ske är genom osäkra wlan. Det har även funnits fall där människor har blivit avlyssnade genom den allt mer populära RING dörrklockan för hemmet.

Det går att skydda dig mot avlyssning som en privatperson, och även ett företag. Att skydda dig mot detta är även något som är viktigt att göra. Om det sker olagligt kan leda till fängelse upp till 2 år och även böter.

Skydd mot avlyssning

Allt eftersom vi spenderar mer tid online och mer tid på våra telefoner är det viktigt att tänka på avlyssning och skydd mot det. Trots att avlyssning kan leda till böter och fängelse är det inte alltid en person får reda på att de blivit utsatta för avlyssning.

För att undvika avlyssning borde du undvika öppna nät och alltid enbart använda dig av säker uppkoppling. IT-skydd är något som är viktigt att ha för att undvika avlyssning. Det finns även program som går att ladda ner för din mobil för att skydda dig.

Spionavlysnning – varför sker avlyssning?

Avlyssning är inget som är nytt utan det har pågått under många år. Det kan finnas många anledningar till att du behöver använda spionavlyssning i livet:

  • Du misstänker otrogenhet i ditt äktenskap
  • Du misstänker att stöld pågår på arbetsplatsen
  • Det finns en misstanke om brott

Lagen och Spionavlysnning

Många tror att det är helt olagligt med spionavlysnning, men det är det inte. Polisen får lov att avlyssna en misstänkts telefon om det finns en misstanke om ett brott. Polisen måste dock alltid berätta för personen om hen är misstänkt för ett brott.

Det finns dock undantag till detta om personen är misstänkt för högmålsbrott, som ett brott mot Sveriges säkerhet. Då har polisen rätt att avlyssna utan att det finns ett misstanke om ett brott som har pågått och behöver därför heller inte berätta för personen att avlyssning pågår.

Etiketter: