Hoppa till innehåll

Hjälp vid avlyssnad mobil – en lysande affärsidé

  • av
En iphone

Visste du att din mobil kan bli avlyssnad? Det är allt fler som känner en oro över att bli övervakad på nätet och även för en avlyssnad mobil. Därför väljer allt fler krypterade tjänster som inte går att spåra. Då kan du undvika att bli inspelad när du pratar i telefon eller när telefonen ligger på bordet. Så hur ska du egentligen tänka?

Vad betyder egentligen avlyssnad mobil?

Om man hör ordet avlyssnad mobil tänker man nog främst på gamla spionfilmer det de kommer med diskret avlyssningsutrustning. Så behöver det dock inte se ut i verkligen. Med avlyssning kan man även syfta på att vissa operatörer kartlägger vilka du pratar med och får SMS ifrån. Vissa har även möjlighet att lyssna på vad vi säger. Alla mobiloperatörer måste följa de lagar som gäller för hur sådana känsliga uppgifter ska lagras. Lokaliseringsuppgifter ska exempelvis lagras i två månader.

Som privatperson måste du också vara uppmärksam över vilka rättigheter du ger din telefon. Du kan till exempel välja om en viss app ska ha tillgång till din mikrofon eller inte. Tänk på att inte ge appar åtkomst till det i onödan utan bara när det verkligen krävs. Då skyddar du dig själv lite bättre.

Avlyssnad mobil som affärsidé

Allt fler söker idag efter krypterade tjänster och andra verktyg som gör att du slipper bli avlyssnad. Det är till exempel möjligt för Facebook att lyssna på vad du säger när du ringer samtal via messenger. Om de verkligen gör det, ja det är det ingen som vet. Eftersom intresset växer finns det mycket pengar att hämta i säkerhetsbranschen. Kanske är det därför läge att starta upp ett företag som håller på med kryptering och säkerhet?

Om du inte själv vill starta upp ett företag kan du investera i ett som redan håller på med detta. Köp aktier i ett företag som skyddar mot avlyssnade mobiler då de har stora möjligheter att expandera. Det är ett ämne som dyker upp allt mer i media och som förmodligen kommer få stor uppmärksam de kommande åren.

Vi blir allt mer medvetna

Som konsumenter blir vi allt mer medvetna om vår integritet. Debatten om avlyssnad mobil brukar dyka upp med jämna mellanrum, framförallt i samband med kriminalitet. Det finns förslag på att polisen ska kunna avlyssna vem som helst även innan det finns brottsmisstankar. Det är en svår fråga ur en moralisk synpunkt. Kommer det även att drabba oskyldiga eller inte?

Det finns risk att företag missbrukar sina befogenheter om de har möjlighet att avlyssna mobiler. Därför finns det fortfarande mycket att prata om när det kommer till denna debatten.

Etiketter: