Hoppa till innehåll

Kända spioner som var kvinnor

  • av
Avlyssning spion

När spioner kommer på tal tänker nog de flesta på kostymklädda män som rör sig sömlöst i alla samhällsskikt. Det inte fullt lika många känner till är att flera kända spioner var kvinnor. Den mest välkända spionen var den holländska dansösen Mata Hari. Under första världskriget var hon älskarinna till en högt uppsatt fransk militär och sägs ha lämnat information till tyskarna.

Det var inte bara tyskarna som försökte dra nytta av en variant av avlyssning som Mata Hari ägnade sig åt i sänghalmen. Fransmännen försökte också värva henne som spion men det slutade istället med att de arkebuserade henne 1917.

Sydstaternas Belle Boyd

Under amerikanska inbördeskriget skrev Belle Boyd in sig i skaran av berömda spioner. Den 18-åriga sydstatskvinnan använde sig av sin charm och oskuldsfullhet för att få de kärlekskranka nordstatssoldaterna att avslöja alla krigshemligheter för henne, något som de också gjorde glatt och villigt.

När Belle Boyd hade fått ur de icke ont anande nordstatssoldaterna det hon vill, red hon i sporrsträck genom fiendelinjerna för att förmedla informationen till de väntande sydstatsgeneralerna. Belle Boyd dog av en hjärtinfarkt 56 år gammal.

Kända spioner som agerade ensamma eller i par

Spioner har förekommit så länge mänskligheten har existerat. Några av dem var kvinnor och ganska många av dem var män. Andra välkända spioner är:

  • Kim Phillby – chefen för Secret Service som spionerade för Sovjets räkning
  • Ethel och Julius Rosenberg – avslöjade information om atombomben för Sovjet
  • Juan Pujol Garcia – kallades Garbo och spionerade för de allierade under andra världskriget

Skyldiga eller oskyldiga

Det finns många kända spioner och många av dem är utan tvekan skyldiga till de brott som de har begått. Men i vissa fall är det osäkert hur stor inblandningen varit eller hur mycket skada den information som vidareförmedlades egentligen gjorde.

Nutida spionbedömare tvivlar på att Mata Hari gjorde sig skyldig till något avancerat spioneri. Ethel och Julius Goldberg avrättades för att ha spionerat åt Sovjet men många forskare anser att Julius var den drivande av de två och att Ethels medverkan i det hela inte var så omfattande som domstolen ville göra gällande.

Etiketter: