Hoppa till innehåll

Tjuvlyssnar mobilen på oss? – Mobilens potentiella avlyssning genom appar och spel

  • av
Tjuvlyssnar mobilen

I dagens digitala era har integritetsfrågor kommit att bli allt mer aktuella, inte minst när det gäller användningen av smartphones och appar. En återkommande fråga som många ställer sig är: lyssnar mobilen på mig? 

En studie har visat att hela 63 % av svenskarna upplever att mobilen tjuvlyssnar, och verkar kunna uppfatta saker de pratat om och snabbt visa relevanta annonser eller innehåll. Men tjuvlyssnar mobilen verkligen på samtal via appar och spel, eller finns det andra förklaringar?

Hur appar och spel kan samla in information

När vi använder mobilappar och spel får dessa tillgång till en mängd information. Detta beror på de behörigheter vi ofta omedvetet godkänner när vi installerar en app. Många appar kräver exempelvis åtkomst till mikrofon, kamera och platsinformation för att kunna fungera optimalt, men det kan samtidigt öppna dörrar för en oavsiktlig övervakning.

Mikrofonåtkomst och potentiell tjuvlyssning

Vissa appar, särskilt sociala medie-appar, spel och shopping-appar, ber om mikrofonåtkomst för att kunna möjliggöra röststyrning eller spela in ljud (t.ex. för röstmeddelanden). I teorin skulle dessa appar, om de inte är välreglerade, kunna lyssna på användarna även när appen inte aktivt används. En sådan obehörig lyssning skulle dock kräva tillstånd som appar vanligtvis måste begära explicit. Även om detta är möjligt rent tekniskt, skulle de flesta appar från stora utvecklare troligen inte våga riskera de juridiska och ekonomiska konsekvenserna av att begå ett så pass allvarligt integritetsintrång.

Annonsering och tjuvlyssning via mobilen

Anledningen till att det ibland känns som att mobilen lyssnar på oss kan ligga i de avancerade algoritmer som annonsföretag och sociala medier använder. Dessa algoritmer kan förutsäga våra intressen baserat på vår tidigare aktivitet online. Appar kan till exempel använda data från din plats, sökhistorik, vilka sidor du besöker, vilka personer du har kontakt med och till och med den tid du spenderar i olika appar.

Om du har pratat om något särskilt ämne och sedan ser relaterade annonser kan det mycket väl vara att algoritmer har uppfattat dina intressen utan att faktiskt ha ”tjuvlyssnat”. Detta skapar illusionen av att mobilen lyssnar, när det egentligen är en kombination av dataanalys och digitalt beteendeprofilering.

Det här är något som vår kollega Per säger sig upplevt. “Jag är väldigt intresserad av alla sorters spel, och jag kollar ofta sifferkubb regler och annat spelrelaterat online”. Per säger att han ofta får reklam för sällskapsspel i sitt flöde men han är övertgad om att det är algoritmen som ligger bakom och inte sociala medier som tjuvlyssnar.

Studier och forskning – tjuvlyssnar mobilen verkligen?

Flera studier har genomförts för att undersöka om appar faktiskt avlyssnar användare i hemlighet. En studie från Northeastern University 2018 undersökte över 17 000 populära appar för Android och fann inga bevis på att någon av dem spelade in ljud i hemlighet. Dock fann forskarna exempel där appar tog skärmdumpar eller filmade skärmen utan användarens vetskap, vilket pekar på andra möjliga intrång i användarnas integritet.

Det är dock viktigt att notera att även om stora plattformar som Google och Apple ställer krav på utvecklare att respektera integriteten, kan vissa mindre kända eller opålitliga appar missbruka behörigheter. För att skydda sig är det därför alltid klokt att noga granska vilka behörigheter en app begär och endast ladda ner appar från pålitliga utvecklare.

Vad kan vi göra för att skydda vår integritet?

För att minimera risken för potentiell övervakning och en avlyssnad mobil finns det flera åtgärder som användare kan vidta:

  1. Begränsa app-behörigheter – Gå in i mobilens inställningar och se vilka appar som har åtkomst till mikrofon, kamera och platsdata. Ge endast behörigheter till de appar som faktiskt behöver dem för att fungera.
  2. Granska användarvillkor – Läs igenom villkoren för de appar du använder. Många appar specificerar vilka typer av data de samlar in och hur de använder denna data.
  3. Använd integritetsinställningar – Många telefoner erbjuder nu integritetsfunktioner som möjliggör att stänga av tillgången till mikrofon och kamera för alla appar eller endast tillåta tillgång när appen används aktivt.
  4. Undvik att använda oprövade appar – Håll dig till kända och betrodda appar från större utvecklare, som ofta följer striktare riktlinjer för att skydda användarens integritet.

Att tänka på

Så tjuvlyssnar mobilen verkligen på oss? De flesta forskare är överens om att det saknas bevis för omfattande tjuvlyssning via mikrofonen. Känslan av att vi blir avlyssnade kan istället förklaras av avancerade algoritmer som bearbetar våra data och drar slutsatser om våra intressen och preferenser. För att skydda sin integritet kan man aktivt begränsa appars behörigheter och vara noggrann med vilka appar man installerar. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om den osynliga ”övervakningen” som sker i form av datainsamling – även om den kanske inte sker via mobilens mikrofon.